Събота сутрин, пия кафе пред телевизора. Пуснал съм си телевизия

...
 Събота сутрин, пия кафе пред телевизора. Пуснал съм си телевизия
Коментари Харесай

България - под зловещи планетарни констелации

 Събота заран, пия кафе пред тв приемника. Пуснал съм си телевизия " Европа " с вярата, че ще попадна на новинарска емисия, по другите канали са по-нарядко.  Честно казано помайвам се и отсрочвам започването на работа – би трябвало да чета една дисертация, отдадена на пост-истината и малкия екран, само че малко ме мързи. 
Нямам шанс с новините. В " Европа заран " се е появил следващият астролог със светещ взор и шарено пуловерче, който въодушевено дрънка за международните и български бъднини. Човекът е харизматично убеден в звездите, планетите и в себе си, безусловно е наясно с вселенските градивни и деструктивни трендове. И бърза, тъй като има малко телевизионно време, а би трябвало да изясни цялата истина на мързеливите съботни фенове, а  и на международните водачи.

Галимацията е цялостна. В екстатичен, забързан, тревожно-истеричен монолог се смесват като в тюрлю-гювеч всички конвертируеми сега популистки дискурси – астрологически, геополитически, таен, стопански, сеизмологически, таен, медицински… Звездите, става известно, са се подредили изключително неприятно за 2019 година и влияят напряко върху подсъзнанието на хората и ръководещите (особено тежък е българският случай – Нептун с Плутон, смут!!!). И в случай че не внимава, държавното управление може и да падне, а икономическият растеж на България – да секне. Нещо повече: освен у нас е по този начин, само че и по света - полезностите се трансформират, либерализмът си отива, Европейският съюз ще се разпадне, а оня извънземен сътрудник на тъмни зведни сили Сорос плете своите козни. Астрологът-геополитик знае сигурно, че международният изверг към този момент е сринал 40% от акциите на Фейсбук и крои да спре растежа на американската стопанска система, с цел да попречи на Тръмп.

И още нещо ужасно…

В България пък, с изключение на политическите кахъри и икономическите паники си имаме и още нещо извънредно. Предстои тотално земетресение и това е ясно на всички, които, изтъквам: „ схващат най-малко малко от сеизмология, астрология и астрофизика “. Аз не разбирам, чувам на юнашко доверие. Междувременно сме останали на тематиката, само че сме скочили в пространството - в Китай от дълго време се приготвят за сходни трусове, а ние погрижили ли сме се за тези неща, какво чакаме още? Тук водещата ужасено въздъхва: Но какво може слабият човек против земетресенията? - О, може несъмнено! - специалистите, включително говорещия знаят, би трябвало единствено да бъдат запитани.Неочаквано, след целия този апокалиптичен смут, нов въпрос дава мотив за оптимистичен отговор, и с това за наложителното положително мислене. Бъдещето? О, има вяра, несъмнено, нещата към момента не са изгубени. Независимо от злокобните планетарни констелации, всичко въпреки всичко си зависи от нас: българите коват ориста си и „ всички съществени учени “ знаят това. Така че остава да се вслушаме в това, което ни споделят знаещите, по този начин можем да се оправим и да поемем отговорността си пред „ нашия народ “. А в случай че не – ще си трошим главите. 

Човекът не е астролог, той е ведец, всичколог. Без тегел е пришил една към друга функциите на пророка, проповедника, учения, шарлатанина и на бъдеща медийна звезда.  Речта му е изумително кохерентна, с висока, приповдигната и леко невротична интонация, без езикови неточности и паузи сред изреченията: той с лекост скача от стопанска система към демография, от астрология към тържищата, от Китай, през Америка до Албания, от ГЕРБ и Движение за права и свободи към Тръмп и европейските водачи, оттова към дребното бебета, родили се в България и сеизмологичната работа на Българска академия на науките. През цялото време показва трескавия си монолог като подсилен с научни данни, това му е значимо. Иди ги ревизира, в случай че искаш. Моделира налудничавото си визионерство като явна истина: та тя ни чука към този момент на вратата, не я ли виждате? -  И всички просветени я виждат.

Нито един път не излъчва подозрение, не споделя „ евентуално “, „ може би “, „ би могло да се чака “, „ допускам “.  Всичко е ясно. Всичко е тотално обвързвано, подреждането на звездите и конспирацията на злодеите съответстват, науката и магията съответстват,  космосът и подсъзнанието съответстват, българските партийни интриги, промяната на ценностната система, слабостта на Европейски Съюз и китайските политики са в действителност едно и също. С пъстрото си пуловерче световният компетентен ни предлага тотално пояснение на безредния свят, в който живеем - ни повече, ни по-малко. При това в бърза, разбираема, умерено сензационна медийна форма, на световен, напрегнат български език, предопределен за … кого в действителност? Сякаш получателят му е въображаемата международна старица.

Като с почитан специалист

Човек пие кафе, гледа, слуша и не има вяра на очите и ушите си. Няма ли кой да извика: „ но това са тотални нелепости! Как може да хабите скъпо медийно време за сходни бабини деветини? “. Не единствено няма кой, ами красивата журналистка, пораснало „ момиченце “, бъдеща старица, гледа индивида с блеснал взор и се държи като с почитан специалист от най- висок сан. Очевидно счита това предаване за най-важното тази заран и е горда, че участва при разгласяването на международната орис. Макар че и тя е принудена да бърза, времето тече, остават единствено четири минути – и тя се чуди по какъв начин да зададе на астролога всички безусловно належащи въпроси от дневния ред на българския популизъм и близкото бъдеще на Вселената. А той непроменяемо и умело ѝ дава отговор – благосклонно и снизходително.

Освен всичко, той е и историк – намира малко време да съобщи, че през днешния ден звездите са се подредили тъкмо толкоз неприятно, колкото през 1929-30 година, оттова минава на къс разбор за срутва на тържищата и възхода на тоталитарните придвижвания – посланието още веднъж е: „ в случай че не внимавате, това ви чака! “.

*   *   *
 Проф. Александър Кьосев
Проф. Александър Кьосев

Какво точно се е случило? Онова пара-и псевдознание, в което са вярвали копривщенските свахи и Коньо Крилатия, е изплувало от своите клюкарски ъгли и щастливо се е синтезирало с „ науката ", а също и с теориите на конспирацията – в центъра на телевизионната видимост. И цялата работа външно поразително наподобява на сериозните прогнози, които можем да чуем от специалисти в една или друга област, то е в същия ефирен род. Само дето предлаганото все-обяснение като метастази е плъзнало във всичко вероятни области и е обхванало континентите, звездите, медийни звезди, злодеи, албанци и китайци, пръснало се е по цялата карта на всеобщите страхове и паранои. 

Всъщност е необходим малко здрав разсъдък и ще се окаже, че това са цялостни глупости, добре медийно пакетирани. Но те са се наместили съвършено в утринния ефирен формат – по какъв начин единствено добре стоят сред политически и спортни вести, сред reality shows и прогнози за времето, сред мнения и експертни разбори! И към този момент знам отговора на медийните босове, в случай че ги запиташ за какво пускат сходни безобразия на екран: хората ги гледат, споделят те, това е търсена медийна стока. Имат поради Тоталното пояснение.

*   *   *

Защо ли ни би трябвало да пишем дисертации за пост-истината? Всъщност тя към този момент ни е обяснила нас, напълно. Навремето Фуко пишеше за „ знание-власт “. Ако беше жив, трябваше да написа за днешното преплитане на власт, медии и бабички. 
Автор  Александър Кьосев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР